Homer: een nieuwe manier van wonen, werken, leven
Met de Homer willen we niet alleen een huis maken, maar een nieuwe manier van wonen, werken en leven creeren. We geloven dat het een antwoord biedt op de vraagstukken van deze tijd. Het is “Homer than Home”, of Homer als werkwoord, De belangrijkste punten van mijn visie:
- Een mooie woon omgeving, veel aandacht aan besteed, handgemaakt
- Het is luxe, zodat je goed kunt uitrusten
- Het is innovatief, je hebt alles wat je nodig hebt, en niet meer (energie)
- Er is ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor de dingen die je belangrijk vindt
- Ervaar de magie van technologie op een andere manier
- Wonen waar je wilt
- De Homer voldoet aan het bouwbesluit voor permanent wonen
- Groeit met je mee, voor iedere leeftijdsfase
1. Kwaliteit en handwerk: mooi wonen
We willen weer het gevoel terug halen van kwaliteit en handwerk. Een leefomgeving die gemaakt is om lang mee te gaan, met aandacht voor detail, gemaakt van zo duurzaam mogelijk materiaal, zo puur mogelijk. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk hout binnen. We besteden veel aandacht aan de ontwerpen om iets esthetisch te creëren, waar je nooit op uit uitgekeken raakt.
2. Luxe
Bij het ontwikkelen van de Homer is er gekeken naar alles wat je nodig hebt om ontspannen te kunnen wonen. Bij het bouwen van iets nieuws, is er de mogelijkheid alles “om” te denken. Door hier over na te blijven denken ontstaan er steeds nieuwe ideeën, met als doel het wooncomfort te verhogen. De ambitie is dat je niet door hebt dat je in een flexibel huis zit. Onze benadering is, dat als je iedereen mee wilt hebben, je niet moet inboeten aan comfort. En dat kan ook, als je maar goed nadenkt over de techniek die er achter ligt. Daar is nog heel veel te halen, ten opzichte van wat er nu gangbaar is.
Douchen zo lang je wilt!
Een voorbeeld is de douche. Een conventionele douche kost enorm veel energie, en dat vraagt daarbij ook een grote installatie, zeker als je een regendouche wilt. Wij hebben het dan ook als uitdaging gezien om juist een regendouche te maken, die veel zuiniger is dan zelfs een normale douche. Waar je zo lang onder kunt staan als je wilt.
Binnen is het altijd comfortabel; genoeg warmte, en altijd verse lucht, slim geregeld door de techniek. Als gebruiker hoef je hier niets van te merken. Maar als je dat wilt, neemt het huis je mee naar wat er gebeurd, zodat je feeling hebt bij wat er gebeurd, en je ook ervaart wat er geDit gebeurd door de techniek naar een menselijke maat te vertalen. Wil je douchen terwijl er weinig energie is, dan geeft de douche aan hoe waardevol de energie op dat moment is. Is er bijvoorbeeld een overschot aan energie, dan kan het douchen niet op, is er weinig, dan is het misschien beter om iets korter te douchen. Maar het belangrijkste is: jij bepaalt!!
In de beperkte ruimte is er gedacht aan de privacy en de ge gebruiksfuncties gedurende de dag, voor zoveel mogelijk gebruikers.
3. Innovatief
Een nieuwe manier van wonen. De Homer is optimaal ingericht voor een op jou afgestemd gebruik. Flexibel te gebruiken, volledig zelfvoorzienend, autonoom, comfortabel en luxe, gebouwd met alleen maar natuurlijke materialen. Een smart home waarmee je alles zelf in kunt stellen. En een oplossing voor de lange termijn, die voldoet aan alle bouweisen voor zowel tijdelijk als permanent wonen.
Om de Homer zo breed inzetbaar als mogelijk te maken is zelfstandig en zelfvoorzienend zijn essentieel. Dan gaat het over energie, water en afvalwater. Hiervoor is het enerzijds belangrijk dat er zuinig met energie en water wordt omgesprongen, en anderzijds dat er ter plekke energie wordt opgewekt.
De energie wordt slim geregeld in de Homer, en zit bomvol van energie zuinige technieken, zoals een warmtepomp, recirculatie douche, en een laag gelijkstroom systeem. Ook het water willen we opvangen en zuiveren.
Er wordt ook gedacht aan de bouw van een kleine bio vergister, zodat organisch afval wordt omgezet in bio gas, zodat het organisch snijafval het riool afval omgezet wordt in vruchtbare aarde en gas, om op te koken en te verwarmen.
4. Ruimte voor wat je belangrijk vindt
Deze tijd vraagt om minder, maar ook om meer: minder verspilling, meer van wat je echt belangrijk vindt. We willen een oplossing voor wonen aanbieden waarbij je zeer lage vaste lasten hebt, je alles hebt wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen wonen, en de tijd aan jezelf hebt om je te kunnen ontplooien. Dat je je kunt permitteren om je te kunnen ontplooien, zonder bedolven te worden onder werk, omdat je vast zit aan hoge lasten. Wij hopen daar aan bij te kunnen dragen.
5. De magie van technologie
Techniek moet voor je werken, en niet andersom. Door goede toepassing kan je veel meer voor elkaar krijgen, voor veel minder. Maar ook dat kan andersom. We willen dat de techniek niet iets wordt dat op zichzelf gaat leven, maar dat je ten alle tijden zelf de regie hebt. Ook is het heel verleidelijk om alles voor je te laten werken, zonder dat je er een gevoel bij hebt wat er eigenlijk gebeurd. Wij denken dat, als je visueel zichtbaar maakt wat er gebeurd, op een subtiele en onopvallende manier, je meer binding krijgt met de techniek die voor jouw aan het werk is.
Privacy
Ook willen we dat je NOOIT bang hoeft te zijn dat je gegevens maar lukraak ergens worden opgeslagen, of dat er wordt mee gekeken. We willen dat de “internet of things” niet ook naast jouw op de bank zit. De techniek moet volledig “zelfvoorzienend” zijn, en dus geen verbinding nodig moeten hebben met het internet. Het kán wel als je dat wilt.
6. Wonen en werken waar je wilt
Je moet er comfortabel in kunt wonen, ongeacht of je in een tijdelijke of permanente situatie zit. En je moet je huis makkelijk kunnen transporteren, zodat je deze neer kan zetten waar je werkt of studeert. Helemaal leuk zou het zijn als je er mee op vakantie kunt, of er gewoon even een weekendje mee weg zou kunnen
7. Voldoet aan Bouwbesluit voor permanent wonen
Ook voor wat betreft het gebruik van de Homer willen we dat er zo min mogelijk belemmeringen zijn. Tiny houses voldoen meestal niet aan het bouwbesluit voor permanente bewoning. Daardoor ben je aangewezen op tijdelijke oplossingen en ontheffingen van de gemeente. Dat tiny houses daar niet aan voldoen heeft er onder andere mee te maken dat de minimale ruimte, in combinatie met voldoende isolatie niet gehaald wordt, als deze de weg op moet. Dat zouden wij erg jammer vinden, dus de Homer moet kunnen voldoen aan het bouwbesluit voor permanente bewoning.
8. Groeit met je mee
We streven er naar iets te bouwen wat tijdloos is, zodat het mee kan met de verschillende levensfasen. Stel je voor dat je in een familie een Homer hebt die eerst gebruikt wordt als studentenwoning, daarna als woning in de buurt van werk, daarna als vakantiehuis in Italie of Noorwegen, daarna als mantelzorg woning voor de verzorging van je ouders, zodat zij in de buurt zijn van hun kleinkinderen, en er tegelijkertijd iets van ondersteuning kan zijn voor de ouder. Er wordt gekeken naar de beste oplossing, die het langste mee gaat. Omdat de Homer zo lang mee moet kunnen gaan kijken we niet zozeer naar de kosten voor de bouw maar naar het uitdenken en dat het bijzonder lang mee moet kunnen gaan. Dat maakt dat het geen goedkope oplossing wordt, maar over de jaren heen is de afschrijving laag.
Uiteindelijk willen dat je de Homer in iedere levensfase nuttig kunt zetten, waardoor er nooit een reden hoeft te zijn om er afstand van te doen.