top

FAQ

Over de Homer zelf

Waarom is de gevel van roest vast staal, en is dat niet heet?

We willen dat de gevel zo min mogelijk onderhoud vraagt, daar is roest vast staal (RVS) uitermate geschikt voor. Tegelijkertijd is de gevel onderdeel van de verwarmingsinstallatie. Het RVS gevel wordt afgekoeld door de warmtepomp, daardoor komt er warmte vrij voor de verwarming, net als bij een koelkast, maar dan omgekeerd. In de zomer is dat andersom, dan geeft de gevel extra warmte af, zodat het binnen comfortabel koel blijft binnen

Kan je er ook mee op vakantie?

Jazeker. Hij is ook in ingeschoven toestand te gebruiken, als een caravan, maar natuurlijk schuif je hem uit als de ruimte het toelaat.

Hiervoor zou het het makkelijkste zijn als je je BE rijbewijs haalt. Dan kan zet je hem op een semi dieplader met be trekker er voor. Hij is relatief compact, in ingeschoven toestand, en binnen de afmetingen om er mee door heel Europa te reizen.

Kan de Homer tegen een heet klimaat

Ja, als je de warmtepomp optie neemt, dan  kan deze ook gebruikt worden als airco.

Hoe ``smart`` is de Homer?

Alle energie vragers en gevers worden door een centraal computer systeem aangestuurd. Als gebruiker merk je hier nauwelijks wat van, als je dat niet wil. Mocht je dat wel willen weten dan is alles live mee te volgen, en aan te passen naar je eigen behoefte.

Is de Homer gemeubileerd?

Ja, alles om confortabel te wonen is aanwezig. Ook voor bezoek om te blijven eten.

Ik wil ook een Homer, is deze al te koop?

We werken hard aan het eerste prototype waar we de het hele concept in testen, met alle innovaties. Net als bij een “concept car”, maken we het erg bond met de innovaties. In de praktijk zal niet alles daarvan in het begin haalbaar zijn om met een gerust gevoel af te leveren. De werkbare elementen die wel werkbaar zijn kunnen wel als opties aangeboden worden.

Tijdens de bouw van het eerste prototype hebben we een aantal punten die we kunnen verbeteren, deze verwerken we in een verbeterde versie, waar al druk aan getekend wordt. Deze zal dusdanig zijn dat we deze, in overleg kunnen aanbieden. Het gaat dan om een Homer die aangesloten dient te worden op de nutsvoorzieningen, er is een harde ondergrond nodig om hem neer te zetten, hij schuift in en uit, is qua techniek conventioneel en robuust, en wordt afgewerkt, van binnen en buiten naar wens. Bij interesse bent u van harte welkom om het hier over te hebben.

Hoe duurzaam is de Homer?

We bouwen zo duurzaam mogelijk, waarbij we onze eigen(wijze) kijk hebben op duurzaamheid. Het is geen eenvoudige vraag om zo even snel te beantwoorden. De Homer moet zo lang mogelijk mee gaan, ook in extreme omstandigheden, daar zijn hoogwaardige producten voor nodig. De roestvast stalen gevel, van een hoogwaardige soort (316L voor de kenners) hoeft alleen maar af en toe schoon gemaakt te worden. Voor binnen willen we een zo gezond mogelijk klimaat, en proberen daarom zoveel mogelijk met hout te bouwen, en zo min mogelijk kunststoffen die vaak schadelijke stoffen uitademen. De Homer is zeer energie zuinig door alle gebruikte technieken. In de douche is epoxy en glasvezel gebruikt, wat in tegenstelling tot polyester geen chemisch afval is.

Praktisch

Plaatsing

Kan ik de Homer zelf plaatsen?

Ja, hij zet zichzelf automatisch neer, en recht. Het enige dat je moet doen is op de knop “hier plaatsen” te drukken. Eventueel kan je nog de gewenste hoogte instellen.

Is het lastig een plek te vinden voor de Homer?

Ja, dat is inderdaad uitdaging. Er zijn gelukkig wel meerdere mogelijkheden. Het makkelijkste is om een tijdelijke vergunning aan te vragen, voor eigen grond. Denk dan aan mantelzorg, of tijdelijke woning voor tijdens een verbouwing. De definitie van “tijdelijk” is maximaal 15 jaar.

Andere optie is om de Homer te gebruiken op een locatie waar tiny houses staan. Daar zijn meerdere projecten van in Nederland. Kijk hier voor een overzicht van de initiatieven voor de mogelijkheden.

Er is door de woningkrapte veel behoefte voor alternatieven, en veel gemeenten staan open voor alternatieven, vaak loopt het spaak op regelgeving voor tiny houses, dat is bij de Homer gelukkig niet aan de orde, doordat deze voldoet aan de eisen van het bouwbesluit voor permanente bewoning

Een derde optie is natuurlijk een eigen stukje grond, waar je dan een bouwvergunning voor aanvraagt, waar de Homer dan staat.

wat voor ondergrond is vereist om de Homer neer te zetten?

Er is niet veel voor nodig. Eigenlijk is de regel dat als je er met een trailer kunt komen, dan is het voor de Homer ook goed. Als de grond iets inzakt, dan stabiliseert de Homer zichzelf. Zolang een of meerdere poten niet te ver, denk aan meer dan 10 centimeter in de grond zakken, is het geen probleem. Mocht dit alsnog gebeuren, dan is dat ook geen ramp, maar dan zal er wel een oplossing gevonden moeten worden. Te denken valt aan een plaat onder een poot plaatsen. Dat kan achteraf ook prima.

Kan de Homer tegen veel sneeuw?

Veel sneeuw is geen probleem. Maar vanzelfsprekend wordt het lastig om voldoende stroom te genereren als er sneeuw op de panelen ligt. Als je een generator hebt, dan is dat dan weer geen probleem.

Wat als je de Homer op een helling wilt zetten?

Dat is geen probleem, zolang de hellingshoek maar niet groter is dan 15%. De Homer stabiliseert zichzelf automatisch

wat voor ondergrond is vereist om de Homer neer te zetten?

Er is niet veel voor nodig. Eigenlijk is de regel dat als je er met een trailer kunt komen, dan is het voor de Homer ook goed. Als de grond iets inzakt, dan stabiliseert de Homer zichzelf. Zolang een of meerdere poten niet te ver, denk aan meer dan 10 centimeter in de grond zakken, is het geen probleem. Mocht dit alsnog gebeuren, dan is dat ook geen ramp, maar dan zal er wel een oplossing gevonden moeten worden. Te denken valt aan een plaat onder een poot plaatsen. Dat kan achteraf ook prima.

Heb ik een vergunning nodig?

om hem op je eigen grond neer te zetten heb je wel een vergunning nodig. Dat is óf voor opstal. óf voor gebruik als recreatie woning, óf voor (tijdelijke) bewoning. In het bestemmingsplan van het perceel/ woning staat aangegeven of de Homer past in het bestemmingsplan (www.ruimtelijkeplannen.nl), is dat niet zo, dan moet er vergunning voor worden aangevraagd. Er zijn ook plekken voor tiny houses. Meestal gaat dat dan om een stuk grond wat in de toekomst ontwikkeld gaat worden, waar de gemeente dan voor bijvoorbeeld 5 jaar een vergunning afgeeft om te wonen. Daarna zal je een volgende plek moeten vinden.

hoe zit het met vorst?

De Homer kan heel goed tegen vorst, en heel koud weer. Het alleen als de Homer is uitgeschoven en er ligt sneeuw op dan zal dat eerst weggehaald moeten worden, voordat je de Homer in kan schuiven.

Kan ik er mee op de camping staan?

In principe wel. Het hangt van het reglement van de camping zelf af.

Kan ik hem voor de deur neerzetten?

Als er plek is mag hij gewoon voor de deur staan, net als een caravan of camper.

Transport

Hoe vervoer je de Homer?

Met een dieplader met een BE-trekker of vrachtwagen is de Homer eenvoudig te vervoeren, zonder bijzondere maatregelen. Door de elektronische stempels en het automatisch in en uitschuiven is het zeer eenvoudig de Homer klaar te zetten, zodat de dieplader er onder kan rijden, en zet hij zichzelf neer op de trailer, met een druk op de knop

Staat hij op wielen?

Hij staat niet op wielen, maar er past een BE dieplader onder, waardoor hij dan wel dus op wielen staat.

Hoe zit het met mileuzone's?

Dat is compleet afhankelijk van de BE trekker, maar als deze modern genoeg is is dat geen probleem.

Wat voor rijbewijs heb je er voor nodig?

Een BE rijbewijs (grote aanhanger of caravan achter je auto) Deze is eenvoudig te halen. De combinatie Homer, semi dieplader en BE trekker zijn ook licht genoeg om met het nieuwe type rijbewijs te rijden (dat is voor maximaal 7,5 ton)

Moet hij vervoerd worden met speciaal transport?

Nee, hij valt binnen de afmetingen voor normaal transport

Kan ik er zelf mee rijden?

ja, als je een BE rijbewijs hebt, kun je er zelf mee rijden. Hiervoor heb je dan wel een BE trekker met semi-dieplader nodig.

Section

Kosten

Wat kost een Homer?

We weten nog niet precies wat de Homer zal gaan kosten. Maar afhankelijk van de opties zal het tussen de € 80.000 en € 180.000 zijn.

Iedere uitvoering zal uitgebreid en comfortabel zijn, maar de mate van zelfvoorzienendheid zal de uiteindelijke prijs bepalen.

hoe zit het met vorst?

De Homer kan heel goed tegen vorst, en heel koud weer. Het alleen als de Homer is uitgeschoven en er ligt sneeuw op dan zal dat eerst weggehaald moeten worden, voordat je de Homer in kan schuiven.

Kan de Homer tegen een heet klimaat

Ja, als je de warmtepomp optie neemt, dan  kan deze ook gebruikt worden als airco.

Water

Kan je met de Homer zonder water aansluiting?

Dat kan met de optie met een watermaker. Met een drinkwatertank kan je enkele dagen, tot een maand zonder aansluiting.

Wat is het waterverbruik?

Dat kan heel weinig zijn. Het meeste water wordt gebruikt met douchen. Bij het gebruik van de recirculatie douche is het verbruik zeer laag.

Afval

Is een aansluiting op het riool nodig?

Dat hangt er van af. er zijn verschillende mogelijkheden om zonder een aansluiting te kunnen.

Zo is het mogelijk om je afvalwater op een helofytenfilter aan te sluiten. Dat is, even eenvoudig gezegd een vijver met riet die al het afval om zet in meer riet. Er blijft schoon water over, dat op het oppervlakte water geloosd mag worden.

Een andere optie is een toilet waar de fecaliën verbrand worden.

Als je dat niet hebt, en geen andere oplossing hebt, dan heb je inderdaad een aansluiting op het riool nodig.

Internet

Hoe zit het met de privicy, als de Homer is aangesloten op internet?

Doordat de Homer volledig op zichzelf draait, is er geen internet nodig. Alle communicatie loopt via vaste bekabeling, wifi is optioneel. Je bent, als je dat niet wilt, geen onderdeel van “the internet of things”. Als je er wel voor kiest om op internet aangesloten te zijn, wordt er zo goed als mogelijk gekeken naar de beste beveiliging. Dat is echter nooit helemaal waterdicht, dus dat is een keuze. Voordeel is dan dat je van afstand kunt zien hoe het met je huisje is, zodat je bijvoorbeeld de verwarming hoger kunt zetten voordat je thuis komt, of je kunt zien wat je voorraad water, diesel en stroom is. Misschien kun je zelfs zien wie er voor je deur staat, zodat je voor deze persoon open kunt doen, of niet.

Energie

Hoe doe je het dan met de nutsvoorzieningen?

Het makkelijkste is natuurlijk om de Homer aan te sluiten op een vaste aansluiting voor drinkwater, elektriciteit, eventueel gas, riool en internet. Afhankelijk van de gekozen opties is het mogelijk om geheel off-grid te gaan.

De stroom wordt dan opgewekt door zonnepanelen, met eventueel een aanvulling van een generator, als je niks wilt inleveren op comfort. Regenwater wordt gezuiverd door een geavanceerd waterfilter systeem. Mocht het water toch op raken, in de zomer, dan zal er ergens anders water vandaan gehaald moeten worden. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe groot dat probleem is. Dit is ook op te vangen door een grotere watervoorraad aan te leggen, in de grond, of in de buurt van de Homer.

Voor wat betreft gas, daar is niet veel van nodig, dus dat kan een propaan gas tankje zijn. Door de goede isolatie is er zeer weinig energie nodig. Het gas kan alleen nodig zijn voor de douche, die zeer weinig hoeft te gebruiken, door een recirculatie douche, en voor het koken.

Het riool zou aangesloten kunnen worden op een zogenaamde helofietenfilter; dat is even eenvoudig gezegd, een vijver met speciaal riet, waar een klimaat ontstaat, waar al het rioolwater dusdanig wordt gezuiverd dat het aan het oppervlaktewater geloosd mag worden. Alternatief zou nog een mini biovergister kunnen zijn waarbij het rioolwater wordt omgezet in bruikbaar gas en zogeheten digistaat. Ook al zou het digistaat onschadelijk zijn voor de grond, is het niet toegestaan dit zomaar te lozen. Dat zal dan alsnog door een helofytenfilter moeten gaan.

Ook al zit de Homer vol met techniek, wat aangesloten kan worden op internet, het werkt er onafhankelijk van. Tegenwoordig is internet overal in de lucht, in de vorm van 4- en 5G, dus dat is geen probleem meer.

Hoe krijg je het prototype uit de winkelruimte?

We bouwen de eerste Homer in een winkel met een niet al te grote doorgang. De vraag die we vaak krijgen is: hoe krijg je de Homer naar buiten. Hij is in meerdere onderdelen uit elkaar te halen, en past daarna, in delen, (net) door de voordeur naar buiten.

Write a Comment