De douche vraagt veel van een installatie. Een conventionele douche vraagt gedurende het douchen heel veel energie. De capaciteit van een gasketel wordt in een conventionele situatie hier sterkt door bepaald. Voor verwarmen heb je continu zeg 5 kilowatt nodig, voor een beetje douche 25 kilowatt. Dat vraagt, alleen voor de douche dus een grote installatie. Gemiddeld over een dag genomen is de energievraag van een douche niet zo groot, maar wel iets om rekening mee te houden. Bij installaties waar geen gas gebruikt wordt is de douche een grote uitdaging. Vaak wordt er gekozen om de korte grote vraag op te lossen door over langere tijd, met minder vermogen, een “voorraad energie” aan te leggen: in een buffer of boiler vat. Dat kost ruimte en gewicht. In een Homer niet echt een bruikbare oplossing.
Voor de Homer zijn we bezig met een systeem wat het grootste gedeelte van het water hergebruikt, waardoor er een zeer kleine capaciteit nodig is van de warmtepomp om het energieverbruik bij te houden. Op deze manier haal je veel meer uit je water en energie.
Voor de opstart komt een voorraad warm water van 30 liter. Dat is genoeg voor het gebruik in de keuken/badkamer. Het is ook genoeg voor de opstart van de douche.
De douche zou zo moeten gaan werken dat een sensor kijkt naar de vervuiling van het gebruikte douchewater. Is dat te vuil, door bijvoorbeeld veel zeep, dan gaat het water direct weg, anders wordt het verschil in afkoeling vers bijgemengd met vers water, het stroomt door een filter, dan een UV filter systeem, waardoor alle bacteriën gedood worden, en daar douche je opnieuw mee. Door het bijmengen wordt de totale waterhoeveelheid groter, en dat teveel wordt dan afgevoerd en niet meer gebruikt. Dat zorgt, in combinatie met de filters voor schoon douchewater.
Als je klaar bent met douchen wordt al het gebruikte water afgevoerd, en wordt het systeem automatisch gereinigd. Klaar voor de volgende. Je staat dus nooit onder het douche water van je voorganger.
Terug naar R&DMay 27, 2021