top

Smart Home

Slim Huis

je wilt alles kunnen doen zonder dat je na hoeft te denken of dat wel kan; de wasmachine, verwarming, muziek, de waterkoker, en dan schiet de stop er uit. Als je al je energie zelf opwekt, en off grid bent, dan gaat niet alles tegelijk en moet je je installatie beveiligen tegen te grote afname in een keer. Onder Smart home wordt vaak verstaan dat je alles zelf kunt regelen. Maar wat als je dat niet allemaal wilt, en er niet over na wilt denken?

Alles op jouw manier

       +       =   

 

In de Homer kán je instellen wat je maar wilt, maar het hoeft niet, dan doet het slimme huis het vóór jouw. Stel, je doet de wasmachine aan, en een kwartier later de waterkoker. De waterkoker is in 10 minuten klaar, maar de wasmachine doet er misschien wel 2 uur over. Dat hoeft geen probleem te zijn als je de wasmachine even pauzeert, of, nog beter, als de wasmachine op dat moment in zijn programma niet veel energie gebruikt, dan kunnen de twee apparaten tegelijk werken. Als nu de wasmachine, terwijl je nog op de waterkoker aan het wachten bent, meer stroom gaat gebruiken, dan zou deze best even kunnen wachten. Dat regelt het slimme huis voor jouw.

 

Hoe willen we dat doen?

Om de Homer goed te kunnen regelen zijn er meerdere sensoren nodig, die hun data geven aan de centrale computer. Er is daarvoor een netwerk aangelegd waar kleine microcontrollers (kleine programmeerbare chips) op zijn aangesloten. Dit netwerk gaat over het zogeheten PoE systeem (Power over Ethernet). De communicatie had draadloos gekund, maar dan zou de voeding appart moeten komen. Door PoE te gebruiken is het eenvoudig de losse microcontrollers aan en uit te zetten, door simpelweg de voeding aan of uit te zetten.

De losse microcontroller’s of nodes, kunnen sensoren uitlezen en dingen bedienen, zoals een lamp aan en uit zetten. Ze gebruiken de voeding die geleverd wordt over de PoE kabels, en ze kunnen andere voedingen schakelen. Als de voeding van de gebruiker, zoals een lamp uitschakelt blijft de voeding van de node nog wel intact, zodat data nog beschikbaar blijft.

Bediening

Alle functies in een ruimte zijn vanaf een centrale plek te bedienen. Hier kun je naast de verlichting ook bijvoorbeeld het geluidsvolume, wekker, en de verwarming regelen. De hele Homer is te bedienen via een webpagina, waar je toegang toe hebt als je verbonden bent met het netwerk van de Homer. Dat kan draadloos of via een vaste verbinding via een netwerk kabel. Ook via het beeldscherm in het bed is deze pagina te bereiken. De Homer is ook via internet te bereiken, als je daar tenminste op bent aangesloten. Vind je dit alles niet zo nodig, dan zet je de wifi uit, de verbinding met internet uit, en je bent volledig offline. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen die last hebben van elektrosmog, in de Homer kan je dat tot een minimum beperken. Het heeft geen internet of wifi nodig om goed te kunnen werken.

Node’s in de plafonds

Een voorbeeld van zo’n node is de node’s in de plafonds. Deze heeft de volgende features:

– rookmelder

– lichtmeter

– geluidsmeter

– bewegingsmelder

– stroommeter

– hoofdverlichting

– dimlicht

– elektrische verduistering van de dakramen

– temperatuursensor

– luchtvochtigheidssensor

– CO2 sensor

Conventioneel zijn deze opties allemaal losse componenten. In de Homer zijn deze allemaal in een node geïntegreerd, per kamer. De rookmelder bestaat uit een analoge sensor die precies weergeeft wat de waarde is van de lucht op rook en gevaarlijk gas.

De lichtmeter

Dat gebeurd met een LDR (Licht Dependend Resistor, licht afhankelijke weerstand). Deze kijkt naar hoeveel licht er is in de ruimte. De regeling van de Homer kan, als dat gewenst is, de verlichting instellen naar een gewenste intensiteit. Is het buiten licht, dan staat de verlichting in de ruimte uit, maar als het donker begint te worden, vult de verlichting het tekort traploos aan.

Door de geluidsmeter en de bewegingsmelder samen te gebruiken, kan er gekeken worden of er iemand in de ruimte aanwezig is. Hier kan de verlichting op geschakeld worden, als je dat wilt. Als je niet thuis bent, dan fungeert dit als alarm.

De stroommeter

De stroommeter houd het actuele verbruik bij, en heeft de mogelijkheid de afnemers direct af te schakelen, als er teveel wordt afgenomen (door een kortsluiting). Verder houd hij het actuele verbruik netjes bij, wat belangrijk is voor de centrale regeling, om het te verwachten gebruik te voorspellen.

Lampen

De Hoofdverlichting en de Dimverlichting is traploos te regelen. Handmatig, op beweging, en op gewenste licht intensiteit.

Dakramen

De dakramen kunnen automatisch open en dicht gaan, als het buiten donker wordt, of handmatig.

Temperatuur

De temperatuur en luchtvochtigheid wordt bijgehouden, zodat de verwarming kan regelen op de temperatuur, en de luchtvochtigheid kan eventueel geregeld worden door extra docht bij te voegen. Dit is in de winter wel prettig, omdat de lucht binnen onaangenaam droog kan worden.

Co2

Door de CO2 meter kan de lucht precies zoveel ververst worden als nodig is. De mate van verversing is door de gebruiker zelf in te stellen, maar nooit onder de norm. Meer verversing betekend meestal een hoger energieverbruik.

 

Category
Date

Write a Comment